De Culturele Kring Peize organiseert een Drentse avond met als spreker Henk Nijkeuter.

Henk brengt ons op vrijdagavond 11 oktober in de sfeer van het einde van het jaar.

 

Onderwerp

Tijdens de midwinter werd het begin van de winter gevierd. Drie paardenheiligen, te weten Sint-Maarten, Sint- Nicolaas en Sint Steffen staan in deze periode centraal. Op hun achtergronden en betekenis zal in deze lezing worden ingegaan. Ook andere heiligen in deze periode passeren de revue. Verder wordt aandacht besteed aan de legenden over deze heiligen. In de midwinter zijn de laatste gewassen geoogst, er was voldoende geslacht om de winter door te komen en de geesten van overledenen werden geacht terug te keren naar hun voormalige woonplaats. Het was een belangrijk moment in het jaar. De midwintertijd kent van oudsher veel gebruiken, voornamelijk rond kerstmis en oud en nieuw.  Alle achtergronden van het feest en de gebruiken die hier mee te maken hebben, komen voorbij.  Ze worden verduidelijkt door liedjes, gedichten en verhalen die hierover vertellen. En natuurlijk vergeten we de Kerstman niet, die eigenlijk familie van de Sint is.


Over Henk Nijkeuter

 

De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde geschiedenis, archivistiek en Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift De "pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond". Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepende over diverse Drentse literatuur onderwerpen.

Musici van het Noord Nederlands Orkest komen 8 juni naar Peize. Het Noord Nederlands Orkest behoort tot een van de toporkesten van Nederland. De programmering van het orkest is verrassend, eigenzinnig en veelzijdig. Het orkest is het langst actieve professionele symfonisch orkest van Nederland (opgericht in 1862).

Op 8 juni komen er 3 musici uit het NNO een geweldig programma spelen in de Kerk van Peize.

 

Francesco Gatti is solofluitist bij het Noord Nederlands Orkest. Geboren in 1995, studeerde hij af aan het conservatorium van Lucca in 2015 en later aan de Mozarteum-universiteit van Salzburg onder leiding van Michael Martin Kofler. Hij trad op als eerste fluit met verschillende Nederlandse en Duitse orkesten. Francesco is actief als kamermusicus. Van jongs af aan heeft hij een passie ontwikkeld voor het musiceren is kleine ensembles.

 

Celia Hernandez Doval kwam in 2012 naar Nederland om de altviool master te studeren aan het conservatorium van Amsterdam. Sindsdien heeft ze als remplaçant bij een aantal orkesten in Nederland gespeeld, zoals het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland en Phion. Sinds 2020 heeft ze bij het Noord Nederlands Orkest een vaste aanstelling als altvioliste, daarnaast speelt ze ook regelmatig bij verschillende kamermuziek groepen en ensembles.

 

Annet Verboom is sinds december 2016 aanvoerder 2de violen bij het Noord Nederlands Orkest. Ze heeft in de loop van de jaren grote passie ontwikkeld voor het musiceren in het orkest. Naast haar functie bij het NNO remplaceert ze bij verschillende orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Phion.

Annet is een enthousiaste en gepassioneerde kamermusicus. Voor een aantal jaren was zij primarius van het Canto Quartet en nu is ze lid van Duo Castalia, Due Donne en het Motus Strijkkwartet.

Foto: Marten de Blecourt, DitisPeize

Met onder meer onze dorpsgenote violiste Annet Verboom hebben drie leden van het Noord Nederlands Orkest zaterdagavond een concert verzorgd. Volgens de Culturele Kring Peize die het ensemble uitgenodigd had behoort het NNO tot een van de toporkesten van Nederland. Zaterdagavond lieten Francesco Gatti op fluit, Celia Hernandez Doval op altviool en Verboom op viool horen waardoor het orkest tot de top behoort.
Op het programma stonden twee serenades (van Beethoven en Reger) voor fluit, viool en altviool die uitgevoerd door deze drie musici perfect tot hun recht kwamen in de Peizer kerk. De ongeveer dertig toehoorders zagen in een intieme sfeer hoe de drie zichtbaar zelf ook genoten van de eigenlijk voor dergelijk kleine settings geschreven stukken zoals Verboom vooraf verduidelijkte.
Voor het najaar heeft CKP opnieuw een top Ensemble vast gelegd, op 27 oktober zal het Gauguin Ensemble een optreden verzorgen.

Onder leiding van dirigent Jan-Ype Nota heeft het beroemde Haydn jeugd Strijkorkest zondagmiddag een concert in de kerk van Peize gegeven. Op uitnodiging van de Culturele Kring Peize speelde het vierendertig leden telende strijkorkest (bestaande uit violen, altviolen, celli en contrabassen) voor een uitverkochte kerk.
Jonge getalenteerde musici van 9 tot 19 jaar kunnen na een auditie plaats krijgen orkest. Dit seizoen spelen ze onder meer werken van Janáček, Arenski en Dvořák welke ook in de Peizer kerk weer goed tot hun recht kwamen. Naast de uitvoeringen van het orkest kreeg het publiek ook solistische optredens van pianiste Marta Kavatsyuk en van Niek de Boer op viool te horen.

Bron: DitisPeize

Foto: Marten de Blecourt


Bob Heidema - Allain

Met o.a. liedjes van Ede Staal

 

13 oktober 2023

Aanvang 20:00

Zaal open 19:30

 

Voorverkoop; Café Ensing 050-5032420

Bob Heidema speelt Ede Staal bij CKP
Op vrijdag 13 oktober organiseert de Culturele Kring Peize een gezellige avond met liedjes van o.a. Ede Staal, uitgevoerd door niemand minder dan Bob Heidema!
Bob Heidema (Harkstede, 1957) woont nog altijd in zijn geboorteplaats en is vooral het gezicht van de De Stroatklinkers. Daarnaast zingt hij solo en werkte hij mee aan het RTV-Noord-programma “Oafslag Noord”. Eerder speelde hij in Snoarenspul
In 2013 zong hij samen met andere zangers en zangeressen het protestlied, Wie binnen t zat, tegen de vele aardbevingen in de Provincie Groningen. In 2015 verscheen zijn eerste solo-cd. Daaraan werkten Sasja Velt (zang), Joost van Es (viool), Tineke Abelen (dwarsfluit), Geert Oude Weernink (tin whistle), Adrian Farmer (dobro), Anne Doedens (pedal steel) en Coos Grevelink (overige instrumenten) mee. Bob Heidema werkte na de aanslagen in Parijs, in december 2015, mee aan de Groningstalige versie, Stel die veur, van de John Lennon-klassieker Imagine.

Foto: Marten de Blecourt - DitisPeize

Foto's (3): Culturele Kring Peize

Familievoorstelling

De Kleine Prins

Naar het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry.

Een klassiek verhaal over de waarde van vriendschap met anderen en jezelf.

 

 

De Kleine Prins, een klassiek verhaal over de waarde van vriendschap met anderen en jezelf.

Verbeeld en verteld door jongleur/acteur/verteller Marco Bonisimo. De ballen worden de sterren en een kruiwagen een vliegtuig. Virtuoos jongleert Marco spannende beelden en sterke teksten.

Fantasierijk maar niet kinderachtig.

De composities zijn speciaal voor deze voorstelling geschreven voor Tim Nobel en  worden uitgevoerd door een viertal topmusici uit Noord Nederland.

 

De prins is op zoek naar iets en reist door het heelal om het te vinden. Op zijn reis ontmoet hij een koning, een ijdele DJ en een onmatige dronkenlap (die overigens wel erg handig is met zijn flessen). Totdat hij uiteindelijk landt op de aarde en daar kijkt hij zijn ogen uit.

De vos blijkt een ware vriend.

En dan ontdekt hij, dat wat hij al die tijd zocht, gewoon bij hem was.

 

Een ontroerende voorstelling met een hoop humor, geschikt voor de hele familie!!

 

In de Peizer kerk, waar het aangenaam koel was, heeft zondagmiddag Marco Bonisimo zijn voorstelling De Kleine Prins gespeeld. Dit naar het door Antoine de Saint-Exupéry in 1943 geschreven boek ‘Le Petit Prince’ waarvan meer dan 80 miljoen exemplaren zijn verkocht.
Bonisimo vertelde het klassieke verhaal over de waarde van vriendschap met anderen en jezelf door te balanceren, jongleren en acteren begeleid door een viertal Noord Nederlandse top muzikanten. De ruim veertig aanwezigen waarvan de helft kinderen genoten van deze humorvolle en ontroerende voorstelling door mogelijk ’s wererlds beste jongleur volgens de penningmeester van het organiserende Culturele Kring Peize.

 

Teks: DitisPeize 11 juni 2023

Foto: Marten de Blecourt - DitisPeize

Opname van deze voorstelling is terug te zien op: https://youtu.be/aSbF5E6qBIw

Camera edit & beeldmateriaal: Culturele Kring Peize.

Dunamis Quintet

 

Datum: 2 april 2023

Aanvang 15:00

Entree: 15,-

Reserveren: website of bel met 050-5735450

 

 

De uit het noorden afkomstige violistes Eline de Vries en Anna Maring brengen een internationaal ensemble naar Peize. Op 2 april zullen zij als het Dunamis Quintet de klarinetkwintetten van Brahms en Mozart ten gehore brengen. De talentvolle musici van het kwintet zijn masterstudenten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Afzonderlijk zijn ze winnaars van internationale concoursen en namen ze deel aan masterclasses door heel Europa. Naast hun studie zijn de musici ook actief in verscheidene orkesten zoals het NNO, NJO, Jong Metropool, JONDE en het Schleswig Holstein Festivalorkest.

 

 

Voor komende zondag 2 april staan op het programma het Mozart Klarinetkwintet in A groot (KV 581) en het Brahms Klarinetkwintet in b klein (op. 115).

 

Xabier Gullón Elgarresta (Spanje)              -  klarinet

Eline de Vries (Nederland)                          -  viool

Anna Maring (Nederland)                            -  viool

Raquel Roldán i Montserrat (Spanje)          -  altviool

Alice Andreani (Italië)                                  -  cello

 

 

Foto: Culturele Kring Peize


MEERTMAOND STREEKTAOLMAOND

 

 

Harm en Roelof 

31 maart 2023

Café Ensing, Peize (ook voorverkoop)

Zaal open 19:30

Aanvang: 20:00

Entree 10,-p/p

 

https://www.harmenroelof.nl/

Biografie

Harm Dijkstra en Roelof Klinkhamer ( beide van 1961) uit Sleen vormen sinds 1987 het Drentstalige cabaretduo “Harm en Roelof”. Echter, al vanaf hun vroegste herinnering zijn ze samen als boezemvrienden. Ze doorliepen samen de kleuterschool en de lagere school in Sleen, gingen samen naar het voortgezet onderwijs, totdat Roelof naar de landbouwschool ging om boer te worden, en Harm naar de P.A. om voor onderwijzer te leren.

Samen zingen doen ze vanaf hun achtste jaar bij het kinderkoor van de zangvereniging in Sleen.

Harm en Roelof beleefden hun jeugd als echte plattelandskwajongens,  en het plezier van toen stralen ze nog steeds uit. De teksten en de muziek worden zelf geschreven en gecomponeerd. Ieder jaar wordt het programma voor een groot deel vernieuwd, want Harm en Roelof  hebben een drukke agenda en staan elk jaar ook in de grote theaters in Drenthe. Een avond met Harm en Roelof  is een heerlijke mengeling van zeer herkenbare,actuele zaken die op muzikale wijze de reveu passeren. Er wordt veel gelachen tijdens de voorstelling, maar er is ook veel ontroering. En alles in het Drents zoals dat gesproken wordt in het zandgedeelte van zuid-oost Drenthe.

Er zijn inmiddels vijf cd’s van dit duo verschenen en in september 2006 is de jubileum-DVD `Daor in de verte lig mien darp` gepresenteerd die  genomineerd werd voor de Dagblad van het Noorden streektaalprijs. In 1999 mocht het duo Harm en Roelof als eerste de door de Drentse vereniging ´t Aol volk ingestelde `Buiskooltroffee` ontvangen, een culturele prijs die toegekend wordt aan personen of instanties die op een eigentijdse manier de streekcultuur uitdragen. Roelof Klinkhamer is in het dagelijks leven akkerbouwer en is in Sleen commandant van de brandweer. Harm Dijkstra is vakleerkracht muziek aan vier basisscholen in de gemeente  Emmen en is daarnaast  presentator van het  Drentstalige programma `Hemmeltied` dat elke zaterdagmorgen bij Radio Drenthe te horen is.

 

Bron: https://www.harmenroelof.nl/nl/biografie

 


Programma:

Klezmer, tango, gypsy, licht klassiek en jazz

 

12 maart 2023

Kerk van Peize 15:00

Entree 15,-p/p

Voorverkoop: info@culturelekringpeize.nl of bel 050-5735450

 

https://www.bolotny-sakuma.com/sergei-bolotny-trio

 

 

Meesterviolist Sergei Bolotny is oorspronkelijk afkomstig uit Oekraïne en studeerde aan het conservatorium in Kiev en in Wenen. Hij is prijswinnaar van verschillende internationale concoursen. In Oostenrijk leidde hij bovendien de populaire klezmergroep ‘Klezmatov’. Hij werd tweede plv. concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest in 2010, waar hij bassist Tim Nobel ontmoette. Tim studeerde zowel klassiek als jazz contrabas. Hij werkte 20 jaar bij het Orkest van het Oosten als contrabassist en leidde daar het ensemble Lite. Hij arrangeert en componeert muziek binnen zowel het lichte als het klassieke genre. Don Hofstee is naast uitstekend gitarist een begenadigd violist. Dat maakt hem de perfecte begeleider op gitaar van vioolvirtuoos Sergei Bolotny. Samen met Tim Nobel maakte Don deel uit van het ensemble Romanesca en speelde hij in het ensemble Lite. De concerten van het Bolotny Trio zijn een belevenis. Je hoeft geen kenner te zijn om te horen dat Sergiy Bolotny een violist is van uitzonderlijke klasse. Naast virtuoos vuurwerk brengt hij een melancholie die de luisteraar niet koud kán laten. Gitarist Don Hofstee voelt zich als een vis in het water binnen het brede genre van het Bolotny Trio. Maar onderschat Don ook niet als violist, het Dagblad ven het Noorden sprak van “de weergaloze violist Don Hofstee van het trio van bassist en componist Tim Nobel”. Tim is ook in het Bolotny Trio verantwoordelijk voor de meeste arrangementen en een aantal eigen composities. Bovendien weet hij de concerten van het trio nog toegankelijker te maken met zijn aangename manier van presenteren.

 

 

Foto & tekst: DitisPeize.nl


Motus String Quartet

 

Werken van Haydn, Schubert en Mendelssohn

 

6 november 2022

Kerk van Peize 15:00

Entree 15,- p/p inclusief koffie en thee.

Kaartverkoop aan de kerk of reserveer.

Informatie: https://nno.nu/concert/motusstrijkkwartet-in-peize

Reserveren: info@culturelekringpeize.nl

 

 

Zondagmiddag heeft het Motus strijkkwartet op uitnodiging van de Culturele Kring Peize een concert verzorgt in de kerk van Peize. Het Motus strijkkwartet bestaat uit vier leden van het Noord Nederlands Orkest. Dankzij ‘De vrienden van het NNO’ is het mogelijk om groepjes van uit het NNO op kleinere locaties kamermuziek te laten musiceren.

 

De in Peize woonachtige violiste Annet Verboom verzorgde deze middag samen met violiste Lianne van den Bergh, Florian Schneidt op altviool en cellist Florent Maigrot het concert voor ruim vijftig toehoorders. Om de klanken van de vier strijkinstrumenten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen had het kwartet er voor gekozen om in het schip van de kerk plaats te nemen. Er werden deze middag door het strijkkwartet werken van Haydn, Schubert en Dvorak gespeeld.

Bron: Dit is Peize Foto: Marten de Blecourt


Henk Nijkeuter neemt ons op vrijdagavond 28 oktober 2022 even mee terug in de tijd toen Peize nog Peezie was.

Avonden zonder radio, tv, internet en film.

Men vermaakte zich toen met muziek en verhalen - verzonnen of deels waar gebeurd - elkaar vertellend om de lange donkere wintermaanden te vullen.

 

We gaan terug naar die tijd en dat gevoel met:

De Drentse literatuur kent veel schrijvers die zich hebben gewijd aan het ‘navertellen’ van Drentse volksoverleveringen. In deze volksvertellingen spelen, mystiek, bijgeloof en buiten- of bovennatuurlijke krachten een belangrijke rol. Van sommige volksverhalen bestaan zelfs meerdere versies, bijvoorbeeld van Ellert en Brammert.  Maar hoe kan het dat de mannen in het ene verhaal worden beschreven als reuzen, terwijl ze in het andere als rovers te boek staan? In deze lezing wordt ingegaan op de achtergronden en inhoud van bekende en onbekende Drentse legenden, sagen en volksverhalen. Van de geheimzinnige witte wieven tot kwade duivels en voorspellende dwaallichten. Thema’s als dood, hekserij, bovennatuurlijke krachten en vruchtbaarheid komen allemaal voorbij in deze vermakelijke lezing. Een leuke kennismaking voor een ieder die meer wil weten van de magische wereld van het oude Drenthe.

Over Henk Nijkeuter

De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde geschiedenis, archivistiek en Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift De "pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond".

 

Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepende over diverse Drentse literatuur onderwerpen.

Foto: https://www.geheugenvandrenthe.nl/nijkeuter-hendrik-henk

Foto, bron: DitisPeize, Marten de Blecourt


www.ditispeize.nl, foto: Marten de Blecourt.


Terugblik, Dit is Peize 25 maart 2022

www.ditispeize.nl

 Foto: Marten de Blecourt


14 november 2021: Piano Duo Dimitrov Boelee.


3 oktober 2021: Duo Castalia, Annet Verboom viool, Karlien Bartelds cello.

 

Foto's: Dit is Peize, Marten de Blecourt


17 november 2019: Gauguin Ensemble


30 maart 2019: Orgelplus concert


10 maart 2019: Calure Kwartet